Pijn bij katten

Artrose bij katten

Katten zijn zo heerlijk eigenwijs. En zijn van nature echte meesters in het verbergen van pijn en ongemak. Pijn is daardoor een veelvoorkomend probleem bij katten, dat vaak niet door baasjes wordt opgemerkt – hoe goed ze hun kat ook kennen.

Feit: 2 op de 3 katten heeft of krijgt last van artrose

Katten spelen namelijk mooi weer, maar ondertussen hebben ze vaak veel last van bijvoorbeeld de gewrichten. Zo heeft ongeveer twee van de drie katten ouder dan 6 jaar de gewrichtsaandoening osteoartrose (artrose). Artrose is daarom de meest voorkomende oorzaak van chronische pijn bij katten. Maar artrose gaat niet alleen over pijn: artrose is namelijk een ontstekingsziekte die aftakeling van de heupen, knieën, ruggengraat en andere gewrichten veroorzaakt. De pijn die een kat hiervan heeft, belemmert de kat ernstig in het dagelijkse leven, elke dag opnieuw. Gelukkig kan naast pijn ook de ontsteking geremd worden.

Eenvoudige en effectieve behandeling

Artrose gaat niet meer over, maar met de juiste behandeling kan je kat wel elke dag maximaal blijven genieten. Gelukkig kan een dierenarts vaak snel de juiste diagnose stellen. Daarna is de juiste behandeling voor je kat niet moeilijk. Meestal worden pijnstillende ontstekingsremmers voorgeschreven. Deze helpen tegen zowel de ontstekingen als tegen de pijn. Je ziet dan ook snel effect. Je kat springt bijvoorbeeld weer op vensterbanken of vangt muizen. Vaak merken baasjes daarom pas na de behandeling dat er iets mis was!

Meer informatie over diagnose en behandeling

Pijn bij de kat herkennen

Hoe herken je pijn? Let vooral goed op gedragsveranderingen van je kat: niet meer springen of via pas een opstapje ergens op kunnen komen, minder actief, meer slapen, humeurig... Vaak wordt gedacht dat de kat oud wordt. Ouderdom komt uiteraard met gebreken, maar ouderdom is geen ziekte. Ook een oudere kat hoort goed te kunnen rennen en springen.

Herken de signalen van pijn

Dus, denk je ‘mijn kat wordt wat ouder’? Vul dan voor de zekerheid de vragenlijst in en breng een bezoekje aan je dierenarts. Die kan met een eenvoudige controle zien of er iets mis is. Want wij laten dat zelf echt niet zomaar zien!