Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Glucose

Wat is glucose?

Wat is glucose?

Glucose is voor alle cellen de voornaamste energiebron. De glucose bij de kat moet binnen bepaalde grenzen blijven. Daarvoor zorgt insuline. Insuline regelt hoeveel glucose er vanuit de bloedbaan kan worden opgenomen in het merendeel van de cellen in het lichaam. Lage insulineniveaus kunnen leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel. Door het tekort aan insuline zijn de lichaamscellen niet meer in staat om de suiker te verwerken voor de aanmaak van energie.

 

Glucose bij kat met suikerziekte 

Een kat met suikerziekte reageert niet goed op insuline en/of maakt niet genoeg insuline aan in de alvleesklier. In deze situaties kan de in het bloed aanwezige glucose niet door de lichaamscellen worden opgenomen en als energiebron worden gebruikt. De cellen moeten dan een ander soort brandstof gebruiken, waardoor het lichaam van de kat spier- en vetweefsel gaat afbreken. Hierdoor zal de kat meer gaan eten, maar toch afvallen. Een bijkomend probleem is dat de hoeveelheid glucose in het bloed toeneemt, aangezien de cellen geen glucose uit de bloedbaan kunnen opnemen.

Herken kat met suikerziekte

 

Glucose kat normaalwaarde

De glucose bij de kat moet binnen bepaalde waarden blijven. Dan is er sprake van een normaalwaarde. Als de bloedglucosespiegel van een kat lange tijd verhoogd is, is dat schadelijk voor delen van het lichaam, zoals de ogen, zenuwen en nieren. Een verhoogde bloedglucosespiegel zorgt er ook voor dat de glucose in de urine terechtkomt. Hierdoor stijgt de urineproductie en krijgt de kat meer dorst. Wanneer glucose bij de kat langdurig verhoogd is, dan kan dit de alvleeskliercellen aantasten en neemt de aanmaak van insuline af. Bij een sterk verhoogde bloedglucosespiegel kunnen ernstige complicaties optreden. Eén daarvan is diabetische ketoacidose (DKA), een aandoening die optreedt als de kat langdurig vetweefsel moet afbreken om in de energiebehoefte te voorzien. Het is dus belangrijk om een kat met suikerziekte zo snel mogelijk te helpen.

Diagnose suikerziekte