Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Suikerziekte kat

Wat is suikerziekte bij de kat?

Wat is suikerziekte bij de kat?

Suikerziekte bij de kat is een aandoening waarbij de hoeveelheid suiker in het bloed te hoog is. Iedere kat kan suikerziekte krijgen; ongeveer 1 op de 250 katten heeft er last van. Suikerziekte bij katten is het beste te vergelijken met diabetes type 2 bij mensen. Eerst reageert het lichaam niet meer goed op de door de alvleesklier geproduceerde insuline en na verloop van tijd wordt er onvoldoende insuline aangemaakt door de alvleesklier. 

 

Oorzaak suikerziekte kat

Voor het ontstaan van suikerziekte bij de kat is vaak geen specifieke oorzaak aan te wijzen. Sterker nog, het is een complexe aandoening waarin veel factoren een rol spelen. Het is daarom onmogelijk om te achterhalen waarom jouw kat nu juist suikerziekte heeft gekregen. Wel is duidelijk dat er sprake is van een te hoge bloedglucosespiegel. Dit kan komen doordat er te weinig insuline wordt geproduceerd door de alvleesklier of doordat de kat niet goed op de aangemaakte insuline reageert. 

Glucose

 

Risicogroepen suikerziekte kat

Suikerziekte kan bij iedere kat voorkomen, maar er zijn groepen aan te wijzen die meer risico lopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Oudere katten
  • Katten met overgewicht
  • Katers
  • Burmese katten

 

De symptomen van suikerziekte zijn bij alle katten hetzelfde. Deze kunnen echter ook op een andere aandoening wijzen. Neem daarom altijd contact op met je dierenarts wanneer jouw kat symptomen vertoont.

Symptomen